HTML

Töremora

Hétköznapi gasztronómia. Csak semmi ci-có!

Friss topikok

  • Gazdarica: @vmark: Korfun egy akkoriban (úgy 1995 környékén) még egy szinte érintetlen öbölben készítette így... (2015.10.11. 17:38) Bébi tintahal fokhagymás petrezselyemmel töltve.......
  • Gazdarica: @vujo: Ha elég édes a sárgadinnye akkor elég az is. Minden esetben kicsit más az összhatás (dinnye... (2015.10.11. 17:32) Soul saláta
  • Gazdarica: @Pickles: Szívesen :-) (2013.03.27. 15:20) Krumplis tészta

Címkék

artichoke (1) avokádókrém (1) babérlevél (1) beszerzés (1) birsalma (1) birsalmalekvár (1) birskörte (1) blitva (1) burek (1) cake (1) cékla (1) császármorzsa (1) csirkemáj (1) csokis süti (1) csülök-sertésmáj ragu (1) dalmát (2) daramorzsa (1) desszert (4) diabetikus (1) diétás (1) ecetes (1) édesség (3) egyszerű (8) egyszrű ételek (1) egytálétel (1) egzotikus (1) előétel (4) fasírt (1) feta sajt (1) főétel (1) fokhagymás tintahal (1) főzelék (1) főzni (1) fűszerek (1) gasztró (6) gasztro (25) gnocchi (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) guacamole (1) gulyás (1) gulyásleves (1) gyors (6) gyorsétel (1) habarás (1) házisütemény (1) hideg (2) húsgombóc (1) joghurt (1) kaisersmarni (1) kakaóscsiga (1) káposztástészta (1) káposztás cvekedli (1) kelbimbó (1) konyha (1) krumpli (1) krumplileves (1) krumplistészta (1) lebbencs (1) lekvár (1) lencse (1) lencseleves (1) levelestészta (1) leveles tészta (1) leves (9) majoranna (1) mángold (1) marhahús (1) mediterrán (3) olasz húsgombóc (1) paprikáskrumpli (1) paradicsomszósz (1) paradicsom leves (1) pásztortarhony (1) piac (1) pita (1) rakott (1) rántás (1) reggeli (1) resztelt máj (1) risotto (1) rizotto (1) rusztikus (1) saláta (2) savanyú hagyma (1) scampi (1) shakshuka (1) sir (1) snack (1) sós-sütemény (1) soulfood (1) spárga (1) spenót (1) sült (1) sültkrumpli (1) sült sajt (1) sült tintahal (1) sütemény (2) süti (1) székelygulyás (1) székelykáposzta (1) tapas (1) tavaszi zöldborsóleves (1) tenger gyümölcsei (2) tészta (4) tiramisu (1) töltött tintahal (1) túrófánk (1) túsós (1) tzatziki (1) vadspárga (1) vegetáriánus (3) vidéki ízek (1) virsli (1) zöldborsóleves (1) zöldcitromos csirkeleves (1) zöldség (1) Címkefelhő

Artichoke risotto

2019.05.14. 11:50 Gazdarica

artichoke_risotto.JPGEz az én változatom erre a fantasztikus ételre.

Köztudott, hogy kissé macerás az előkészítése, de megéri bajlódni vele. Volt 6 db kicsi lila articsókám, úgy gondoltam megpróbálom mit veszíthetek.

 

Hozzávalók:

6 db kis fej articsóka,

1 kis fej vöröshagyma,

3 nagy gerezd fokhagyma,

1-2 babérlevél,

só, bors, oregano,

1 csirkekocka,

1 db szardella,

5 dkg angolszalonna,

oliva olaj,

2 dl fehér bor

4 marék jó minőségű (rizottónak való) rizs,

10 dkg parmezán

 

Elkészítés:

Alaposan megmostam az articsókát és sós vízben egy babérlevéllel megfőztem, kb. 40 perc alatt puha lett. Akkor jó ha könnyedén leválaszthatóak a levelei. A vizet férletettem.

A megfőtt articsókákról lefejtettem a leveleket és kiskanállal kikapartam a levelekben lévő finom husát. Amikor a legbelső szivéhez értem ahol már nincs kemény levél, a "szőrös" rész eltávolitottam.

 

Oliva olajat hevítettem az angolszalonna darabkákkal, 1 db szardellával és vöröshagymával. Ebbe került a rizs amit rövid kevergetés után felöntöttem 2 dl száraz vörös borral. Amint beszívta a rizs folytattam a felöntést mindig csak 2 dl vizzel. Először azt a vizet használtam fel amit félretettem a főzésből. Ez kissé kesernyés ízű ezért csak óvatosan, hogy mennyit használunk fel belőle, viszont nagyon zamatos. Hozzáadtam az articsokat amit kinyertem a levelekből majd utána adtam hozzá a sót, borsot, oregánót, 1 babérlevelet és a csirkekockát. Kóstolgattam, hogy mikor lesz 'al dente' ami azt jelenti, hogy ne legyen szétfőve, de ne is legyen kemény a rizs. Kell, hogy legyen egy kis plusz lé rajta mert reszelt parmezánnal tudjuk besűtíteni és természetesen még finomabbá tenni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: rizotto artichoke soulfood

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdarica.blog.hu/api/trackback/id/tr4514825854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása