Az én túrófánkom a túrógombóctól annyiban különbözik, hogy tettem bele sütőport. Na jó.....ez véletlenül alakult így mert nem volt itthon lisztem és gondoltam kipróbálom búzadarával. Bejött ! Akinek megvan a saját kedvenc túrógombóc receptje használja azt, akinek nincs nekik egy kis segítség a következőkkel.
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 2 tojás
- csipet só
- 3-4 kávéscsésze búzadara (a mennyiség függ a túró szárazságától és a tojás nagyságától)
- 1/2 sütőpor
- 2-3 dl tejföl
- kevés őrőlt fahéj
- 4 evőkanál cukor
- 1/2 citrom héja reszelve
- olaj
Elkészítés:
- A két tojást kikevered egy csipet sóval, a sütőporral esetleg 2 kávéskanálnyi cukorral (de cukor nélkül is jó) reszelt citromhéjjal és 3 csésze bőzadarával
- Hozzáadod a túrót és jól összedolgozod (akkor lesz jó ha tapadós, de azért lágyan formázható...ha még hígnak látod akkor tegyél hozzá még egy csészényi búzadarát
- Ha van türelmed jobban jársz mert egy óra-két pihentetés a hűtőben megdagasztja a darát és jobban összeáll
- Kanálnyi mennyiségenként tedd felmelegített, de nem túlhevített bő olajba, forgasd meg többször, hogy ne égjenek meg. Kb. 4-5 perc alatt szépen aranybarnára sülnek és megnőnek kissé.
- Szórd meg fahéjjal vagy fahéjas porcukorral és tegyél mellé jó sok cukrozott tejfölt.
És most a sós verzió ami pontosan az előzőekből áll (persze minden cukrot és citromhéjat mellőzve):
Hozzávalók (ua.) plusz:
- 10 dkg baconszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 csipetnyi só
Elkészítés (ua.) plusz:
- Felkockázod apróra a baconszalonnát és a hagymát majd kissé megpirítod
- A túrós-darás masszába belekevered
- Pihenteted és kisütöd
- Tálaláskor a 2 gerezd fokhagymával és sóval összekevert tejföllel tálalod
Csúcs finom :-)