Ezt sosem hittem volna. Hogy egyszer lehet nekem is saját készítésű igazi pitám! Találtam egy receptet és hűen követve azt tegnap elkészítettem. Majd kiugrottam örömömben a bőrömből amikor megláttam a sűtő alján amint felpuposodva készen lett. Ropogós és belül puha. Amilyennek lennie kell. Legyen otthon mindig szárított élesztő!
Hozzávalók:
• 5 lepényhez:
• 20 dkg liszt
• 1 teáskanál cukor
• 1 evőkanál olaj
• 1 teáskanál szárított élesztő
• 1,4 dl langyos víz
• 1/2 teásskanál só
- A lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a többi hozzávalót, hozzáöntjük az olajat és a vizet, majd rugalmas cipót gyúrunk belőle.
- Letakarva 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Ha a cipó megkelt, kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt, 5 darabra vágjuk, mindegyik galacsinból golyót gömbölyítünk, majd letakarva további 30 percet pihentetjük.
- Kevés liszttel megszórjuk a deszkát, ráteszünk egy tésztagolyót és kb 12 cm átmérőjű kerekre nyújtjuk. Tovább letakarva még 15 percet pihentetjük, amíg befűtjük a sütőt a maximális hőfokra.
- Tepsi fenekére egyenként leterítjük a pitalapokat, és 1-2 percig oldalanként ropogósra sütjük (ne tovább mert kiszárad). Vigyázz mert alulról kapja a színt!
A legjobb kenyérféle minden mártogatós cucchoz, de akár egyszerűen sóval, borssal, oregánóval megszórt olivaolajjal és salátával is tökéletes.