Na ez nem akármilyen halleves. Teljességgel más mint bármilyen európai vagy ázsiai. Mindenképpen ki kell próbálni!
Hozzávalók (4 személy részére)
• 1,5 liter hal alaplé (egyszerű olcsóbb halakból fejjel, halcsonttal együtt hagyma, fokhagyma, só, bors, petrezselyem)
• 2 evőkanál étolaj
• 1 fej vöröshagyma
• 3-4 közepes paradicsom
• 1 friss zöld chili paprika és 2 kisebb zöldpaprika
• 2-3 teskanál őrölt római kömény (ha a magokat serpenyőben felhevítjük és ezután mozsárban összetörjük még intenzívett lesz az íze)
• 1-2 mokkáskanál oregánó
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 kis csokor friss koriander (ha nagyon nincs akkor petrezselyem) - ezt csak a kész levesbe tesszük a végén
• 2-3 lime
• 1 kg rák vagy vegyesen tintahal, polip, kagyló halfilé
• 1 teáskanál őrölt koriander mag
• 2-3 teáskanál őrölt pirospaprika (ezt kizárólag én tettem hozzá, de csak teltebbé teszi az ételt, nem lesz magyaros)
Elkészítés:
- Előkészítjük a hal alaplevet és megtisztítjuk a tenger kincseit, a ráknak eltávolítjuk a fejét, héját. A farkát megtarthatjuk ha kicsik
- A paradicsomot, paprikát feldaraboljuk
- Olajon megpároljuk a hagymát majd miután már puha az összenyomott fokhagymát is. Ezután a zöldpaprika következik majd a paradicsom belseje (a felkockázott husát héjával együtt csak a végén tesszük a levesbe)
- Fűszerezzük (az összeses fűszerrel) majd felöntjük az alaplével...kóstoljuk és sózzuk majd a lime levével ízesítjük
- Beletesszük az összes halféleséget és a paradicsom szeleteket. A ráknak, polipnak, tintahalnak és kagylónak 5 perc főzés elegendő, a többi hal mehet 10 percre.
És készen is van. Jó csípősnek és savanykásnak kell lennie. A tálaláshoz készítsük a friss összevágott koriandert chilit és pár szelet lime-ot.