HTML

Töremora

Hétköznapi gasztronómia. Csak semmi ci-có!

Friss topikok

  • Gazdarica: @vmark: Korfun egy akkoriban (úgy 1995 környékén) még egy szinte érintetlen öbölben készítette így... (2015.10.11. 17:38) Bébi tintahal fokhagymás petrezselyemmel töltve.......
  • Gazdarica: @vujo: Ha elég édes a sárgadinnye akkor elég az is. Minden esetben kicsit más az összhatás (dinnye... (2015.10.11. 17:32) Soul saláta
  • Gazdarica: @Pickles: Szívesen :-) (2013.03.27. 15:20) Krumplis tészta

Címkék

artichoke (1) avokádókrém (1) babérlevél (1) beszerzés (1) birsalma (1) birsalmalekvár (1) birskörte (1) blitva (1) burek (1) cake (1) cékla (1) császármorzsa (1) csirkemáj (1) csokis süti (1) csülök-sertésmáj ragu (1) dalmát (2) daramorzsa (1) desszert (4) diabetikus (1) diétás (1) ecetes (1) édesség (3) egyszerű (8) egyszrű ételek (1) egytálétel (1) egzotikus (1) előétel (4) fasírt (1) feta sajt (1) főétel (1) fokhagymás tintahal (1) főzelék (1) főzni (1) fűszerek (1) gasztró (6) gasztro (25) gnocchi (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) guacamole (1) gulyás (1) gulyásleves (1) gyors (6) gyorsétel (1) habarás (1) házisütemény (1) hideg (2) húsgombóc (1) joghurt (1) kaisersmarni (1) kakaóscsiga (1) káposztástészta (1) káposztás cvekedli (1) kelbimbó (1) konyha (1) krumpli (1) krumplileves (1) krumplistészta (1) lebbencs (1) lekvár (1) lencse (1) lencseleves (1) levelestészta (1) leveles tészta (1) leves (9) majoranna (1) mángold (1) marhahús (1) mediterrán (3) olasz húsgombóc (1) paprikáskrumpli (1) paradicsomszósz (1) paradicsom leves (1) pásztortarhony (1) piac (1) pita (1) rakott (1) rántás (1) reggeli (1) resztelt máj (1) risotto (1) rizotto (1) rusztikus (1) saláta (2) savanyú hagyma (1) scampi (1) shakshuka (1) sir (1) snack (1) sós-sütemény (1) soulfood (1) spárga (1) spenót (1) sült (1) sültkrumpli (1) sült sajt (1) sült tintahal (1) sütemény (2) süti (1) székelygulyás (1) székelykáposzta (1) tapas (1) tavaszi zöldborsóleves (1) tenger gyümölcsei (2) tészta (4) tiramisu (1) töltött tintahal (1) túrófánk (1) túsós (1) tzatziki (1) vadspárga (1) vegetáriánus (3) vidéki ízek (1) virsli (1) zöldborsóleves (1) zöldcitromos csirkeleves (1) zöldség (1) Címkefelhő

Sopa de mariscos/gambas - Mexikói halleves vagy rákleves

2015.09.10. 22:04 Gazdarica

img_5498.JPG

Na ez nem akármilyen halleves. Teljességgel más mint bármilyen európai vagy ázsiai. Mindenképpen ki kell próbálni!

Hozzávalók (4 személy részére)
• 1,5 liter hal alaplé (egyszerű olcsóbb halakból fejjel, halcsonttal együtt hagyma, fokhagyma, só, bors, petrezselyem)
• 2 evőkanál étolaj
• 1 fej vöröshagyma
• 3-4 közepes paradicsom
• 1 friss zöld chili paprika és 2 kisebb zöldpaprika
• 2-3 teskanál őrölt római kömény (ha a magokat serpenyőben felhevítjük és ezután mozsárban összetörjük még intenzívett lesz az íze)
• 1-2 mokkáskanál oregánó
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 kis csokor friss koriander (ha nagyon nincs akkor petrezselyem) - ezt csak a kész levesbe tesszük a végén
• 2-3 lime
• 1 kg rák vagy vegyesen tintahal, polip, kagyló halfilé
• 1 teáskanál őrölt koriander mag
• 2-3 teáskanál őrölt pirospaprika (ezt kizárólag én tettem hozzá, de csak teltebbé teszi az ételt, nem lesz magyaros)

img_5484.JPG

img_5489.JPG

img_5491.JPG

Elkészítés:

- Előkészítjük a hal alaplevet és megtisztítjuk a tenger kincseit, a ráknak eltávolítjuk a fejét, héját. A farkát megtarthatjuk ha kicsik

- A paradicsomot, paprikát feldaraboljuk

- Olajon megpároljuk a hagymát majd miután már puha az összenyomott fokhagymát is. Ezután a zöldpaprika következik majd  a paradicsom belseje (a felkockázott husát héjával együtt csak a végén tesszük a levesbe)

- Fűszerezzük (az összeses fűszerrel) majd felöntjük az alaplével...kóstoljuk és sózzuk majd a lime levével ízesítjük

- Beletesszük az összes halféleséget és a paradicsom szeleteket. A ráknak, polipnak, tintahalnak és kagylónak 5 perc főzés elegendő, a többi hal mehet 10 percre.

És készen is van. Jó csípősnek és savanykásnak kell lennie. A tálaláshoz készítsük a friss összevágott koriandert chilit és pár szelet lime-ot.img_5499.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: leves tenger gyümölcsei

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdarica.blog.hu/api/trackback/id/tr747776384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása