Ez egy kitűnő villásreggeli étel. Sokszor ettem Izraelben, mindenhol egy kicsit más arról nem beszélve, ahogyan a rántottát úgy ezt is mindenfélével ki lehet egészíteni. Értem ezalatt a fűszereket vagy a szilárdabb összetevőket egyaránt. Amennyire tartalmas étel olyannyira semmiség az elkészítése. És bár azt gondhatnánk épp olyan az íze mint egy olasz paradicsomszósznak.....de nem. Teljesen más. Szóval mivel elég sok szabadságot hagynak shakshuka készítés terén elmondom melyik az én egyik kedvencem. Na nem csak azért mert nem kell hozzá sokminden. Ez jön be leginkább :-)
Hozzávalók (2 személyre):
- 1 db 400 gr hámozott paradicsomkonzerv
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1-1 csipet fahéj (ne lepődj meg majd meglátod milyen csodát tesz vele), reszelt szerecsendió és oregáno (római kömény is nagyon játszhat ha van)
- olivaolaj
- petrezselyem (de nem fontos csak szép a tányéron)
- 2 db tojás
- 1 zöldpaprika (én egy erős hegyeset használtam)
Elkészítés:
- A hagymát félkarikákra vágod és olívaolajon szép lassan párolni kezded. Amikor már jónak látod hozzáadod a szeletelt vagy összenyomott fokhagymát és mielőtt túlpirulna hozzáöntöd a feldarabolt paradicsomot.
- Az összes fűszert felhasználod és párolod és párolod a paprikával együtt. Ha túl sűrűnek találod tehetsz hozzá egy kis vizet úgyis elfő hamarosan
- Ha kitartó vagy akkor ez tarthat gyakori kevergetés mellett kb. 10-15 percig. Addigra szépen megalakultak az ízek. Ez fontos.
- Most beleütsz fejenként számítva egy vagy két tojást és mostantól nem piszkálod, de ne is fedd le mert akkor behomályosodik a tojás sárgája. Ha a fehérje mindenhol kifehéredett készen van a serpenyős finomság. A paradicsom kissé megpirul ettől kap egy izgalmas ízt.
- Ehhez a legjobb ha van olyan serpenyőd (jó minőségű, hogy ne süljön bele túlzottan) amiből később elfogyasztjátok. Legszebb ha fejenként külön készíted.
Ha méginkább el akarod varázsolni az ízlelőbimbóidat akkor a következő salátát javaslom még hozzá.
Saláta kevés sóval, olivaolajjal és fehér borecettel meglocsolva majd rá egy kis görög joghurt, parmezán vagy juh sajt megborsozva és még egy kis olivaolaj. Ha van kéznél petrezselyem vagy koriander az csak emeli az élvezetet. A két étel együtt......Na ezért mondtam, hogy késői reggelinek a legkiválóbb választás!