A CÉKLA. Azt hiszem nagyon sokan szeretjük. Ahogyan ma készítettem azért különösen a kedvencem mert nagyszerű főétellé avanzsált. Ráadásul végtelenül egyszerű, kb. 10 percnyi munka, a maradék egy óra a sütő dolga.
Hozzávalók:
0,5 kl nyers cékla
1,5 dl oliva olaj
1 citrom leve
1 evőkanál méz
1 teáskanál köménymag
só, bors
A salátához:
Fél fej zöldsaláta
Két-három levél radicchio
2 evőkanál borecet
só
Elkészítés:
- A sütőt előmelegíted 200 fokra
- A céklát megmosod és meghámozod majd 4 cikkelyre vágod (ha nem túl nagyok a céklák) és tepsibe teszed
- Az olivaolajat, mézet, citromlevet, sót, borsot és köménymagot jól kikevered majd a céklára öntöd és lefedve 50 percig sütöd
- Ha készen van átkevered és lefedés nélkül grillező állásban még 10 percig grillezed majd kiveszed a sütőből
- A salátákat megmosod, leszárítod és kényelmesen ehető darabokra tépkeded, picit megsózod és meglocsolod a borecettel (ha ninics otthon akkor fél kanál ecetet kicsit felhigitasz vizzel)
- Mélytányérokban tálalod előbb a salátát majd a tetejére a grillezett céklát és alaposan meglocsolod a tepsiben maradt fantasztikus lével (bátran, tudom, hogy olajos, de isteni lesz kitunkolni pirítóssal)
Imádom a hideg salátát és a meleg céklát együtt. Picit sós, édes, savanykás és persze kesernyés is a radicchiotól.