Székelygulyás/Székelykáposzta
Hozzávalók: Vagy:
- 0,5 kg marhalábszár 0,30 dkg setés csülök hús
- 1 fél szál erősen füstölt paraszt kolbász 0,30 dkg füstölt csülök hús
- 10 dkg fültölt szalonna
- 0,5 kg savanyított káposzta
- 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 marék rizs
- 2 babérlevél
- só, bors, 3 kávéskanálnyi köménymag
- 3 kk. pirospaprika
Elkésztés:
- Hagymát pirítunk, párolunk kevés zsiradékon és a feldarabolt füstölt szalonnán
- Beletesszük a kb. 2 x 2 kockára vágott gyönyörű marhalábszárt vagy a kétféle sertéshúst és erős tüzön minden oldalán megpirítunk
- Beletesszük a füstölt kolbászt
- Hozzátesszük az összes fűszert, paradicsomot, paprikát és felöntjük kb. 1/5 l vízzel
- Lefedjük és 30 percig csak ezt a pörköltöt főzzük
- Fél óra elteltével hozzátesszük a káposztát a maréknyi rizzsel együtt
- Teszünk hozzá vizet, hogy alaposan ellepje, lecsekkoljuk az ízét és mindent pótlunk ha még nem az ízvilágunknak megfelelő
- Kb. még egy óra és a káposzta a rizzsel (ami persze kinyílik ennyi idő alatt) készre fő
Hogy mennyire hagyjuk bőlére az csakis a kedvünktől függ….levesként vagy egytálételként szeretnénk e elfogyasztani. Tálaláskor tegyünk egy kanál tejfölt a tetejére.