HTML

Töremora

Hétköznapi gasztronómia. Csak semmi ci-có!

Friss topikok

  • Gazdarica: @vmark: Korfun egy akkoriban (úgy 1995 környékén) még egy szinte érintetlen öbölben készítette így... (2015.10.11. 17:38) Bébi tintahal fokhagymás petrezselyemmel töltve.......
  • Gazdarica: @vujo: Ha elég édes a sárgadinnye akkor elég az is. Minden esetben kicsit más az összhatás (dinnye... (2015.10.11. 17:32) Soul saláta
  • Gazdarica: @Pickles: Szívesen :-) (2013.03.27. 15:20) Krumplis tészta

Címkék

artichoke (1) avokádókrém (1) babérlevél (1) beszerzés (1) birsalma (1) birsalmalekvár (1) birskörte (1) blitva (1) burek (1) cake (1) cékla (1) császármorzsa (1) csirkemáj (1) csokis süti (1) csülök-sertésmáj ragu (1) dalmát (2) daramorzsa (1) desszert (4) diabetikus (1) diétás (1) ecetes (1) édesség (3) egyszerű (8) egyszrű ételek (1) egytálétel (1) egzotikus (1) előétel (4) fasírt (1) feta sajt (1) főétel (1) fokhagymás tintahal (1) főzelék (1) főzni (1) fűszerek (1) gasztro (25) gasztró (6) gnocchi (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) guacamole (1) gulyás (1) gulyásleves (1) gyors (6) gyorsétel (1) habarás (1) házisütemény (1) hideg (2) húsgombóc (1) joghurt (1) kaisersmarni (1) kakaóscsiga (1) káposztástészta (1) káposztás cvekedli (1) kelbimbó (1) konyha (1) krumpli (1) krumplileves (1) krumplistészta (1) lebbencs (1) lekvár (1) lencse (1) lencseleves (1) levelestészta (1) leveles tészta (1) leves (9) majoranna (1) mángold (1) marhahús (1) mediterrán (3) olasz húsgombóc (1) paprikáskrumpli (1) paradicsomszósz (1) paradicsom leves (1) pásztortarhony (1) piac (1) pita (1) rakott (1) rántás (1) reggeli (1) resztelt máj (1) risotto (1) rizotto (1) rusztikus (1) saláta (2) savanyú hagyma (1) scampi (1) shakshuka (1) sir (1) snack (1) sós-sütemény (1) soulfood (1) spárga (1) spenót (1) sült (1) sültkrumpli (1) sült sajt (1) sült tintahal (1) sütemény (2) süti (1) székelygulyás (1) székelykáposzta (1) tapas (1) tavaszi zöldborsóleves (1) tenger gyümölcsei (2) tészta (4) tiramisu (1) töltött tintahal (1) túrófánk (1) túsós (1) tzatziki (1) vadspárga (1) vegetáriánus (3) vidéki ízek (1) virsli (1) zöldborsóleves (1) zöldcitromos csirkeleves (1) zöldség (1) Címkefelhő

Birsalma, birskörte, dunja

2013.03.19. 16:01 Gazdarica

IMG_1360.JPG

Ez egy fantasztikus ízvilágú gyümölcs ami olyan szabálytalan alakot tud ölteni, hogy az embernek az az érzése mintha a Természet elfelejtette volna befejezni a megjelenését, még nem döntötte el almaszerű vagy körteformájú legyen e. Másik különlegessége, hogy nyersen élvezhetetlenül fanyar. Iszonyú kemény főleg a magháza környékén. Valamikor november körül érik sárgára. Mi akkór csóruk le egy nagy fáról ahol egyébként csak lepotyogva végezte volna. Az igazság az, hogy nehéz meló a hámozás és a feldarabolás, komolyan megerőlteti az ember kezét. A szeleteléshez egy jókora éles késre kellett leváltani a kisbicskámat. Lehet, hogy ezért nem olyan gyakori az ebből készülő termék. Imádom szósznak, lekvárnak és a leggyakoribb változatának a "birsalmasajtnak". Kis tapas szerűen dióval, kéksajttal az egyik főkedvencem. Most lekvárt csináltam belőle mert azt így is úgy is tövább tudom később hasznosítani. Ha hús vagy sült sajt mellé teszem akkor kissé felfőzöm mártásnak egyszerűen kevés vízzel hígíva.

IMG_1365.JPG 

Hozzávalók:

- 4 db birsalma

- 8 evőkanál kristálycukor

- 1 citrom leve

- 2 kávéskanál őrölt fahéj

- icipici só

Elékészítés:

Meghámozzuk és apróra feldaraboljuk, kevés vízzel feltesszük főni. Hozzáadjuk a cukrot, fahéjat a csipetnyi sót és a citromlevet. Főzzük kb. 2 órán keresztül. Néha pótoljuk az elfőtt vizet. Ha készen van csak éppen legyen rajta a vízből egy kevés. Turmixoljuk össze és zárjuk befőttes üvegbe.

IMG_1387.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro lekvár birsalma birskörte birsalmalekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdarica.blog.hu/api/trackback/id/tr285148276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása