Ez egy fantasztikus ízvilágú gyümölcs ami olyan szabálytalan alakot tud ölteni, hogy az embernek az az érzése mintha a Természet elfelejtette volna befejezni a megjelenését, még nem döntötte el almaszerű vagy körteformájú legyen e. Másik különlegessége, hogy nyersen élvezhetetlenül fanyar. Iszonyú kemény főleg a magháza környékén. Valamikor november körül érik sárgára. Mi akkór csóruk le egy nagy fáról ahol egyébként csak lepotyogva végezte volna. Az igazság az, hogy nehéz meló a hámozás és a feldarabolás, komolyan megerőlteti az ember kezét. A szeleteléshez egy jókora éles késre kellett leváltani a kisbicskámat. Lehet, hogy ezért nem olyan gyakori az ebből készülő termék. Imádom szósznak, lekvárnak és a leggyakoribb változatának a "birsalmasajtnak". Kis tapas szerűen dióval, kéksajttal az egyik főkedvencem. Most lekvárt csináltam belőle mert azt így is úgy is tövább tudom később hasznosítani. Ha hús vagy sült sajt mellé teszem akkor kissé felfőzöm mártásnak egyszerűen kevés vízzel hígíva.
Hozzávalók:
- 4 db birsalma
- 8 evőkanál kristálycukor
- 1 citrom leve
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- icipici só
Elékészítés:
Meghámozzuk és apróra feldaraboljuk, kevés vízzel feltesszük főni. Hozzáadjuk a cukrot, fahéjat a csipetnyi sót és a citromlevet. Főzzük kb. 2 órán keresztül. Néha pótoljuk az elfőtt vizet. Ha készen van csak éppen legyen rajta a vízből egy kevés. Turmixoljuk össze és zárjuk befőttes üvegbe.