Bár végtelenül egyszerű mégis ritkán találják el az olyan igazi az én szájízemnek tetszőt. Az első "tökéletest" Firenzében az Il Cibreo nevű trattoriában ettem majd újra és újra minden ősszel visszatértem ebbe a fantasztikusan otthonos légkörű kis étterembe.
Íme az íz!!!
Hozzávalók:
1 sütőtök (1 kg körüli)
2 szem krumpli
1,5 dl tejszín
1 fej édes hagyma vagy 1 szál póréhagyma
olívaolaj vagy tökmagolaj
szerecsendió
kevés cukor
barnacukor
bors
ételízesítő kocka (opcionális)
őrölt fahéj
Elkészítés:
A sütőtököt sütőben feldarabolva megsütöd és a kikapart husát adod a leveskockával megfőzött krumplihoz. Ha egyszerűbben akarod akkor a sütőtököt megpucolod, a húsát kockára vágod és a krumplikkal annyi vízben, amennyi bőven elfedi (a vizet az leveskockával, szerecsendióval, kevés cukorral vagy mézzel megízesítve), feltesszük főni.
A hagymát felkockázzuk (vagy a pórét felkarikázzuk) és egy kis olajon megpirítjuk.
Ha a krumpli és a tök is összefőtt a hagymát is hozzáadjuk, és az egészet botmixerrel leturmixoljuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és felöntjük még annyi vízzel, hogy kellemes krémleves állaga legyen, majd még egyet rottyantunk rajta.
Tálaláskor a még forró levesre szórhatsz barnacukrot egy kis tökmagolajat vagy oliva olajat (én ezzel szeretem jobban), pirított tökmaggal (de vigyázz nehogy avas legyen) és hintsd meg egy picurka őrölt fahéjjal. És…….ez az a felejthetetlen íz amiről beszéltem.