Hát igen.....a sütik közül azért egyszerű a tiramisu mert nem kell sütni, mily szerencse. Régebben amikor készítettem annyira paráztam, hogy jó legyen. Minden apró részletet követtem egy akkor kipróbált recept alapján. Egy dolog ami az ízén kívül nekem nagyon fontos, hogy amikor kiszedem a tányérra akkor ne úgy álljon vigyázban mint egy gyönyörű tortaszelet hanem legyen laza kissé dülöngélős :-) Szóval idővel rájöttem, hogy nem olyan nagy ügy számomra a tökéletest elérni. Szóval ha lefőzöl mondjuk 4 kávét (ha nagyon erős nyugodtan tegyél hozzá forró vizet....és ha már egy kicsit kihűlt akkor tegyél bele mondjuk 1/2 dl amarettót. Sokkal egyszerűbb megcsinálni ha már nem forró kávéba mártogatod a babapiskótát. A tetejére feltétlenül cukrozatlan jó sötét színű kakaóport szórj mert annak a kesernyéssége egy kicsit más mint a kávé és így még több íz kerül a szánkba. Amilyen mennyiségeket most adok azzal nem hibázhatsz, de ha csak kisebb adagot akarsz, tetszés szerint csökkentsd le. A babapiskótát úgyis dobozra veszed, de igazából darabonként fontos nem dekára. Hogy mennyi krémet öntesz a piskóták tetejére??? Hát csak úgy. Úgyis szétfolyik mindenfelé és ha megmarad valamennyi isteni lesz később magában elnyalogatni.
Hozzávalók egy jókora adaghoz:
- 0,50 kg mascarpone
- kb. 25 db babapiskóta
- 4 tojás
- 5 evőkanál kristálycukor
- 4 hosszú kávé
- 0,5-1 dl amarettó
- kakaópor
Előkészületek:
Először lefőzöd a kávét majd beleöntöd az amarettót. Kóstold meg fél deci után, hogy milyennek találod, attól is függ milyen kicsi gyerekek akarnak belőle enni. De....nemcsak azért nem jó bele többet tenni mert túl uralkodó lesz az íze hanem azért is mert ki fog "csapódni" és a kész süti alján fog úszni (ezt meg senki sem szereti). A legjobb ha egy lapos aljú de nem magas oldalú edénybe teszed (hamarabb kihűl és utána ebben fogsz tovább dolgozni) Ezután a krémet kell elkészítened. Szerencsére a "normál" befőttes üveg elég széles szájú a habverő lapátjait befogadni ezért én azt szeretem a legjobban tojásfehérje felverésére. A 4 tojásfehérjét elválasztod és felvered. Fogsz egy másik tálat egy nagyobbacskát (a végén minden abban fog landolni) és a tojássárgákat ott kevered össze a cukorral azt is a habverővel. Addig vered amíg szép világos vajszínűvé nem válik. Ekkor hozzáadod a mascarponét és a felvert tojásfehérjét. Ismét használatba fogod a habverődet és pillanatok alatt gyönyörű lágy krémet kapsz.
Végső fázis:
Az edényben szétterülő amarettós-kávéban kb. hármasával beleteszed a babapiskótákat. Kb. 15 másodperc alatt megszivják magukat. Elég ha látod a fenti oldalán, hogy kezd barnulni már nyulj is alá egy lyukacsos lapáttal és kezd el sorbarakni a szép kis táladba amiben majd szervírozni fogod. Rakd le az első sort majd tegyél rá a krémből alaposan, de nem baj ha látod a piskóták formáját. A következő sort keresztben helyezd az elsőre, azután krém, azután megit keresztben a harmadik emelet, megint krém. Ez kb. ennyi. Szerintem a 3 soros a legjobb. A végén teaszűrőbe teszed a kakaóport és kis ütögetésekkel egyenletesen megszórod.
Próbáld úgy időzíteni, hogy legyen pár órája a hűtőben. Onnantól kezdve simán ehetitek 2 napig (már ha lesz maradék) én még sosem betegedtem meg tőle.
ui: igen, tudom, hogy a receptek nagyrésze nem használja a tojásfehérjét, de hidd el állati finom így és attól nem lesz olyan "katonás" hanem a számomra kedves rusztikus.