HTML

Töremora

Hétköznapi gasztronómia. Csak semmi ci-có!

Friss topikok

  • Gazdarica: @vmark: Korfun egy akkoriban (úgy 1995 környékén) még egy szinte érintetlen öbölben készítette így... (2015.10.11. 17:38) Bébi tintahal fokhagymás petrezselyemmel töltve.......
  • Gazdarica: @vujo: Ha elég édes a sárgadinnye akkor elég az is. Minden esetben kicsit más az összhatás (dinnye... (2015.10.11. 17:32) Soul saláta
  • Gazdarica: @Pickles: Szívesen :-) (2013.03.27. 15:20) Krumplis tészta

Címkék

artichoke (1) avokádókrém (1) babérlevél (1) beszerzés (1) birsalma (1) birsalmalekvár (1) birskörte (1) blitva (1) burek (1) cake (1) cékla (1) császármorzsa (1) csirkemáj (1) csokis süti (1) csülök-sertésmáj ragu (1) dalmát (2) daramorzsa (1) desszert (4) diabetikus (1) diétás (1) ecetes (1) édesség (3) egyszerű (8) egyszrű ételek (1) egytálétel (1) egzotikus (1) előétel (4) fasírt (1) feta sajt (1) főétel (1) fokhagymás tintahal (1) főzelék (1) főzni (1) fűszerek (1) gasztró (6) gasztro (25) gnocchi (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) guacamole (1) gulyás (1) gulyásleves (1) gyors (6) gyorsétel (1) habarás (1) házisütemény (1) hideg (2) húsgombóc (1) joghurt (1) kaisersmarni (1) kakaóscsiga (1) káposztástészta (1) káposztás cvekedli (1) kelbimbó (1) konyha (1) krumpli (1) krumplileves (1) krumplistészta (1) lebbencs (1) lekvár (1) lencse (1) lencseleves (1) levelestészta (1) leveles tészta (1) leves (9) majoranna (1) mángold (1) marhahús (1) mediterrán (3) olasz húsgombóc (1) paprikáskrumpli (1) paradicsomszósz (1) paradicsom leves (1) pásztortarhony (1) piac (1) pita (1) rakott (1) rántás (1) reggeli (1) resztelt máj (1) risotto (1) rizotto (1) rusztikus (1) saláta (2) savanyú hagyma (1) scampi (1) shakshuka (1) sir (1) snack (1) sós-sütemény (1) soulfood (1) spárga (1) spenót (1) sült (1) sültkrumpli (1) sült sajt (1) sült tintahal (1) sütemény (2) süti (1) székelygulyás (1) székelykáposzta (1) tapas (1) tavaszi zöldborsóleves (1) tenger gyümölcsei (2) tészta (4) tiramisu (1) töltött tintahal (1) túrófánk (1) túsós (1) tzatziki (1) vadspárga (1) vegetáriánus (3) vidéki ízek (1) virsli (1) zöldborsóleves (1) zöldcitromos csirkeleves (1) zöldség (1) Címkefelhő

Lencseleves

2013.04.02. 19:09 Gazdarica

IMG_1868-001.JPG

Ha lencséből vagy babból készítesz jó parasztos ízű (nem valami diétás újraértelmezett) levest akkor a legjobb ha veszel a füstölt csülök vagy sonka mellé egy darab füstölt oldalast. Annak van egy kicsit izgalmasabb aromája, nyilván a csontok miatt. Annyira szeretem ezt a levest, hogy csak "ürügyet" keresek rá, hogy elkésítsem és próbálom a hozzátartozóimat befolyásolni, ők is akarják annyira mint én. Első meghatározó lencselevesem a Nemesvámosi Csárdában volt ami akkor még top dübörgött és egyike volt a pestiek tanyasi kiruccanásainak. A lényeg, hogy megcéloztam létrehozni azt az ízt. Bátran állíthatom, hogy sikerrel. És ha követsz.....a Tiéd pontosan ugyanolyan hú-de-nagyon nagyon zamatos lesz.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg füstölt oldalas
  • 1 kisebb füstölt csülök
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-2 sárga és fehérrépa
  • só, bors, 2 tk. pirospaprika, ek. liszt
  • 3 babérlevél
  • 1 ek. 10 %-os ece1 kisebb füstölt csülök
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-2 sárga és fehérrépa
  • só, bors, 2 tk. pirospaprika, ek. liszt
  • 3 babérlevél
  • 1 ek. 10 %-os ecett
  • 2 maroknyi burizs
  • Tejföl

Elkészítés:

  • A lencsét és a füstölt féléket (egyszerre) felteszed kb 2,5 literben főni a babérlevéllel együtt
  • 1 óra elteltével a megtisztított zöldséget és a burizst hozzáteszed. 
  • Fél óra múlva a kicsit összenyomott, pirított fokhagymás rántással berántod majd hagyod újabb 20-30 percen keresztül hadd ízesedjen össze. Ha kell sózod, és teszel hozzá 1 evőkanál ecetet.

IMG_1869-001.JPG

Tálaláskor add tejföllel!

Szólj hozzá!

Címkék: leves gasztro lencse gasztró egyszerű lencseleves

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdarica.blog.hu/api/trackback/id/tr465189390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása