Ha lencséből vagy babból készítesz jó parasztos ízű (nem valami diétás újraértelmezett) levest akkor a legjobb ha veszel a füstölt csülök vagy sonka mellé egy darab füstölt oldalast. Annak van egy kicsit izgalmasabb aromája, nyilván a csontok miatt. Annyira szeretem ezt a levest, hogy csak "ürügyet" keresek rá, hogy elkésítsem és próbálom a hozzátartozóimat befolyásolni, ők is akarják annyira mint én. Első meghatározó lencselevesem a Nemesvámosi Csárdában volt ami akkor még top dübörgött és egyike volt a pestiek tanyasi kiruccanásainak. A lényeg, hogy megcéloztam létrehozni azt az ízt. Bátran állíthatom, hogy sikerrel. És ha követsz.....a Tiéd pontosan ugyanolyan hú-de-nagyon nagyon zamatos lesz.
Hozzávalók:
- 1/2 kg füstölt oldalas
- 1 kisebb füstölt csülök
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-2 sárga és fehérrépa
- só, bors, 2 tk. pirospaprika, ek. liszt
- 3 babérlevél
- 1 ek. 10 %-os ece1 kisebb füstölt csülök
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-2 sárga és fehérrépa
- só, bors, 2 tk. pirospaprika, ek. liszt
- 3 babérlevél
- 1 ek. 10 %-os ecett
- 2 maroknyi burizs
- Tejföl
Elkészítés:
- A lencsét és a füstölt féléket (egyszerre) felteszed kb 2,5 literben főni a babérlevéllel együtt
- 1 óra elteltével a megtisztított zöldséget és a burizst hozzáteszed.
- Fél óra múlva a kicsit összenyomott, pirított fokhagymás rántással berántod majd hagyod újabb 20-30 percen keresztül hadd ízesedjen össze. Ha kell sózod, és teszel hozzá 1 evőkanál ecetet.
Tálaláskor add tejföllel!