HTML

Töremora

Hétköznapi gasztronómia. Csak semmi ci-có!

Friss topikok

  • Gazdarica: @vmark: Korfun egy akkoriban (úgy 1995 környékén) még egy szinte érintetlen öbölben készítette így... (2015.10.11. 17:38) Bébi tintahal fokhagymás petrezselyemmel töltve.......
  • Gazdarica: @vujo: Ha elég édes a sárgadinnye akkor elég az is. Minden esetben kicsit más az összhatás (dinnye... (2015.10.11. 17:32) Soul saláta
  • Gazdarica: @Pickles: Szívesen :-) (2013.03.27. 15:20) Krumplis tészta

Címkék

artichoke (1) avokádókrém (1) babérlevél (1) beszerzés (1) birsalma (1) birsalmalekvár (1) birskörte (1) blitva (1) burek (1) cake (1) cékla (1) császármorzsa (1) csirkemáj (1) csokis süti (1) csülök-sertésmáj ragu (1) dalmát (2) daramorzsa (1) desszert (4) diabetikus (1) diétás (1) ecetes (1) édesség (3) egyszerű (8) egyszrű ételek (1) egytálétel (1) egzotikus (1) előétel (4) fasírt (1) feta sajt (1) főétel (1) fokhagymás tintahal (1) főzelék (1) főzni (1) fűszerek (1) gasztró (6) gasztro (25) gnocchi (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) guacamole (1) gulyás (1) gulyásleves (1) gyors (6) gyorsétel (1) habarás (1) házisütemény (1) hideg (2) húsgombóc (1) joghurt (1) kaisersmarni (1) kakaóscsiga (1) káposztástészta (1) káposztás cvekedli (1) kelbimbó (1) konyha (1) krumpli (1) krumplileves (1) krumplistészta (1) lebbencs (1) lekvár (1) lencse (1) lencseleves (1) levelestészta (1) leveles tészta (1) leves (9) majoranna (1) mángold (1) marhahús (1) mediterrán (3) olasz húsgombóc (1) paprikáskrumpli (1) paradicsomszósz (1) paradicsom leves (1) pásztortarhony (1) piac (1) pita (1) rakott (1) rántás (1) reggeli (1) resztelt máj (1) risotto (1) rizotto (1) rusztikus (1) saláta (2) savanyú hagyma (1) scampi (1) shakshuka (1) sir (1) snack (1) sós-sütemény (1) soulfood (1) spárga (1) spenót (1) sült (1) sültkrumpli (1) sült sajt (1) sült tintahal (1) sütemény (2) süti (1) székelygulyás (1) székelykáposzta (1) tapas (1) tavaszi zöldborsóleves (1) tenger gyümölcsei (2) tészta (4) tiramisu (1) töltött tintahal (1) túrófánk (1) túsós (1) tzatziki (1) vadspárga (1) vegetáriánus (3) vidéki ízek (1) virsli (1) zöldborsóleves (1) zöldcitromos csirkeleves (1) zöldség (1) Címkefelhő

Vadspárgás, újhagymás risotto

2013.04.01. 23:00 Gazdarica

Még sosem ettem vadspárgát, valószínűleg azért mert nem voltam még Dalmáciában éppen a spárgaszezon idején.

IMG_1863-001.JPG

Errefelé csak úgy nő az olivaföldeken ahogyan egyébként a többi fűszernövény is.......Így hát elég könnyű dolgunk volt mert csak begyűjtöttük amennyire szükségünk volt. Alakilag persze éppen olyan mint a nemes avval a különbséggel, hogy nagyon hosszú kb. 40 cm viszont állati vékony. Nagyjából fél cm átmérőjű. És hát.....nagyon, de nagyon kedves lágy íze van.

A jó risottohoz nem szükséges sok minden értem ezalatt még az elkészítésre szánt drága időnket is. Ráadásul amikor este 8-kor azon gondolkodtunk, hogy mit vacsorázzunk hirtelen eszembe jutott, hogy még megvan a pohár hideg vízben az a kb. 12 szál ami kettőnknek éppen elegendő. Újhagyma és parmezán szintén volt a házi fehérborról nem is szólva. Gyorsan nekiláttam és éppen 30 perc elteltével már élvezhettük is ezt a lágy, isteni finom eledelt.

Hozzávalók (2 főre):

  • 10-15 dkg spárga
  • fél fej vöröshagyma vagy 4 db újhagyma
  • őrölt bors
  • 1 dl bor
  • 6 kismarék rizs
  • reszelt parmezán
  • húsleves kb. 3 dl vagy fél húsleveskocka
  • 2 evőkanálnyi vaj

IMG_1858-001.JPGElkészítés:

  • A hagymát üvegesre párolod kevés vajon majd hozzáadod a spárgafejeket kisebb darabokra vagdosva
  • Ezalatt már fel is teszed a rizst szintén vajon kissé pirítani és felöntöd a fehérborral
  • Nagyon hamar felissza, szóval legyen kéznél a húslevesed vagy ha nincs akkor víz amelyben fél húsleveskockát feloldottál. Ezt több részletben add a párolódó rizshez. 
  • 10 percnyi párolódás után tedd a rizshez a párolt hagymát és spárgát, kevergesd és ha szükséges tegyél még hozzá egy kis vizet. Nem kell aggódni mert a risotto nem a pergő rizs esete
  • Újabb 10 perc már mindenestől, takaréklángon fedő alatt és egy utolsó mozzanatként reszelj rá parmezánt és forrald össze vele.IMG_1862-002.JPG

Készen is vagy a jó kis zamatos risottóddal. Tálaláskor még szórj rá parmezánt. Fogyaszd fehérborral, szuper!!!

Szólj hozzá!

Címkék: gasztró spárga risotto vadspárga

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdarica.blog.hu/api/trackback/id/tr745187971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása