Még sosem ettem vadspárgát, valószínűleg azért mert nem voltam még Dalmáciában éppen a spárgaszezon idején.
Errefelé csak úgy nő az olivaföldeken ahogyan egyébként a többi fűszernövény is.......Így hát elég könnyű dolgunk volt mert csak begyűjtöttük amennyire szükségünk volt. Alakilag persze éppen olyan mint a nemes avval a különbséggel, hogy nagyon hosszú kb. 40 cm viszont állati vékony. Nagyjából fél cm átmérőjű. És hát.....nagyon, de nagyon kedves lágy íze van.
A jó risottohoz nem szükséges sok minden értem ezalatt még az elkészítésre szánt drága időnket is. Ráadásul amikor este 8-kor azon gondolkodtunk, hogy mit vacsorázzunk hirtelen eszembe jutott, hogy még megvan a pohár hideg vízben az a kb. 12 szál ami kettőnknek éppen elegendő. Újhagyma és parmezán szintén volt a házi fehérborról nem is szólva. Gyorsan nekiláttam és éppen 30 perc elteltével már élvezhettük is ezt a lágy, isteni finom eledelt.
Hozzávalók (2 főre):
- 10-15 dkg spárga
- fél fej vöröshagyma vagy 4 db újhagyma
- őrölt bors
- 1 dl bor
- 6 kismarék rizs
- reszelt parmezán
- húsleves kb. 3 dl vagy fél húsleveskocka
- 2 evőkanálnyi vaj
Elkészítés:
- A hagymát üvegesre párolod kevés vajon majd hozzáadod a spárgafejeket kisebb darabokra vagdosva
- Ezalatt már fel is teszed a rizst szintén vajon kissé pirítani és felöntöd a fehérborral
- Nagyon hamar felissza, szóval legyen kéznél a húslevesed vagy ha nincs akkor víz amelyben fél húsleveskockát feloldottál. Ezt több részletben add a párolódó rizshez.
- 10 percnyi párolódás után tedd a rizshez a párolt hagymát és spárgát, kevergesd és ha szükséges tegyél még hozzá egy kis vizet. Nem kell aggódni mert a risotto nem a pergő rizs esete
- Újabb 10 perc már mindenestől, takaréklángon fedő alatt és egy utolsó mozzanatként reszelj rá parmezánt és forrald össze vele.
Készen is vagy a jó kis zamatos risottóddal. Tálaláskor még szórj rá parmezánt. Fogyaszd fehérborral, szuper!!!