Szerintem ezt a mamám találta ki.....:-) legalábbis még soha sehol nem találkoztam ezzel az ételllel. Mivel nagyon empatikus volt ezért ha látta, hogy teenager lánya másnapos vasárnapnak néz elébe gyorsan feldobta főni. És ezt ettem ebédre, uzsonnára és vacsorára.......Semmi mást nem kívántam, ezt viszont szinte nem tudtam abbahagyni.
A mi "korhelylevesünk" is ez volt otthon, nem a káposztás féle. Végül is mindegy annak a korhelynek, a lényeg, hogy savanyú legyen.
Hozzávalók (2 főre):
- 2 db krumpli
- 1 kisfej vöröshagyma
- 2 db tojás
- 1 evőkanál tejföl
- 2 kávéskanálnyi liszt
- 2 db babérlevél
- 2 kávéskanálnyi majoranna
- só, bors
- 3 evőkanyálnyi 10 %-os ecet
Elkészítés:
- Kevés zsiradékon a hagymát üvegesre párolod és a liszttel egy kicsit pirítod
- Kis mennyiségenként adagolva felöntöd vízzel
- Beleteszed a fűszereket és a karikára vágott krumplit (kb. fél cm)
- Főzöd forrástól számítva 10 percig
- Kész van ha a krumpli már puha, ekkor beleütöd a tojásokat (vigyázz...takaréklángon főzd őket, hogy egyben főjön meg a fehérje, ez szintén 8-10 perc)
A babérlevél valami isteni ajándék számomra. Burgonyával valami csoda. Már van saját babérfám, de ezek a levelek még csak a szomszéd fájáról valók. Azon csodálkozom nagyon, hogy itt (Dalmácia) bár abszolute honos....nem túl sok ételben használják. És a burgonyafőzelék típusú íz teljesen ismeretlen hiszen azt is a babérral és a majorannával érjük el. Ja...a múltkor oregánóval csináltam a levest (majoranna hiányában) és pont ugyanolyan jó lett.