HTML

Töremora

Hétköznapi gasztronómia. Csak semmi ci-có!

Friss topikok

  • Gazdarica: @vmark: Korfun egy akkoriban (úgy 1995 környékén) még egy szinte érintetlen öbölben készítette így... (2015.10.11. 17:38) Bébi tintahal fokhagymás petrezselyemmel töltve.......
  • Gazdarica: @vujo: Ha elég édes a sárgadinnye akkor elég az is. Minden esetben kicsit más az összhatás (dinnye... (2015.10.11. 17:32) Soul saláta
  • Gazdarica: @Pickles: Szívesen :-) (2013.03.27. 15:20) Krumplis tészta

Címkék

artichoke (1) avokádókrém (1) babérlevél (1) beszerzés (1) birsalma (1) birsalmalekvár (1) birskörte (1) blitva (1) burek (1) cake (1) cékla (1) császármorzsa (1) csirkemáj (1) csokis süti (1) csülök-sertésmáj ragu (1) dalmát (2) daramorzsa (1) desszert (4) diabetikus (1) diétás (1) ecetes (1) édesség (3) egyszerű (8) egyszrű ételek (1) egytálétel (1) egzotikus (1) előétel (4) fasírt (1) feta sajt (1) főétel (1) fokhagymás tintahal (1) főzelék (1) főzni (1) fűszerek (1) gasztro (25) gasztró (6) gnocchi (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) guacamole (1) gulyás (1) gulyásleves (1) gyors (6) gyorsétel (1) habarás (1) házisütemény (1) hideg (2) húsgombóc (1) joghurt (1) kaisersmarni (1) kakaóscsiga (1) káposztástészta (1) káposztás cvekedli (1) kelbimbó (1) konyha (1) krumpli (1) krumplileves (1) krumplistészta (1) lebbencs (1) lekvár (1) lencse (1) lencseleves (1) levelestészta (1) leveles tészta (1) leves (9) majoranna (1) mángold (1) marhahús (1) mediterrán (3) olasz húsgombóc (1) paprikáskrumpli (1) paradicsomszósz (1) paradicsom leves (1) pásztortarhony (1) piac (1) pita (1) rakott (1) rántás (1) reggeli (1) resztelt máj (1) risotto (1) rizotto (1) rusztikus (1) saláta (2) savanyú hagyma (1) scampi (1) shakshuka (1) sir (1) snack (1) sós-sütemény (1) soulfood (1) spárga (1) spenót (1) sült (1) sültkrumpli (1) sült sajt (1) sült tintahal (1) sütemény (2) süti (1) székelygulyás (1) székelykáposzta (1) tapas (1) tavaszi zöldborsóleves (1) tenger gyümölcsei (2) tészta (4) tiramisu (1) töltött tintahal (1) túrófánk (1) túsós (1) tzatziki (1) vadspárga (1) vegetáriánus (3) vidéki ízek (1) virsli (1) zöldborsóleves (1) zöldcitromos csirkeleves (1) zöldség (1) Címkefelhő

"A lebbencs" ami lehet "pásztortarhonya" vagy akár "paprikáskrumpli" is

2013.03.14. 21:00 Gazdarica


IMG_1226.JPG

Azt hiszem levesekkel érdemes legelőször megismerkedni ha többet szeretnénk a konyhában tevékenykedni mint sültkrumpli készítése. Bár az is sokkal finomabb ha két részletben sütjük. Először olajban majd lecsöpögtetés után vajban pirítjuk készre. De visszatérve a levesekhez, egytálételekhez. Minden amit leírok persze abszolute nem érvényes mindenre, de sok alapvető igazságot tartalmaz egyfajta házias ízek elérésénél.

Általában a levesekről ha friss alapanyagaink vannak: Végtelenül egyszerű. Olajon megpirítunk egy kis hagymát, só, bors.....hozzátesszük a zöldségeket mert azoknak is kell egy kis forrósággal találkozni pici pirospaprika vagy sem kinek hogy finomabb. Ha egy picit sűríteni szeretnénk és nincs krumpli az alapanyagok között kb. teáskanálnyi liszttel megszórhatjuk és gyorsan összekeverjük vigyázva, hogy a paprika és liszt meg ne égjen. Azonnal felöntjük vízzel. Zöldségleves vagy húsleves kockát tehetünk bele az sosem ront az ízén. Most megkóstoljuk mert a kockák szintén sósak, szóval az előzetes sóval óvatosan kell bánni. Főzzük amíg megfő fedő alatt takaréklángon.

Ez egy abszolute alap dolog. Persze függ a zöldségek fajtájától, melyik igényel sósabb vagy akár egy kicsit édeskésebb fűszerezést. Én ha zöldborsóval vagy karalábéval készítek valami, biztos, hogy egy mokkáskanálnyi cukrot teszek hozzá. Ezt még soha senki nem tette szóvá mert nem lehet cukorként felismerni csak egy leheletnyit finomabbá teszi. Petrezselyem szinte minden levesbe passzol, szóval azt ne hagyjuk ki, ugyanilyen a fokhagyma is, de nem kell belenyomni, elég ha csak belefőzzük. Imádom a köménymagot is, de pl. egy friss tavaszi zöldséglevesbe sosem teszek. (zöldség, zöldborsó, krumpli, stb.)

Általában a levesekről ha szárított, puhatestű vagy fagyasztott alapanyagaink vannak: Itt megfordítjuk a folyamatot mert mindkét esetben vízben kezdjük el a főzést. Szokásos só, bors bele. Miközben fő elkészítjük a rántást vagy habarást. Amikor megfőtt a bennelévő egy kis főzőlevet teszünk a hideg rántásba amit hozzákeverünk a leveshez vagy ha habarjuk kis főzőlevet teszünk a kevés liszttel összekevert tejfölhöz és beleöntjük a levesbe. Mindkét esetben ezután felforraljuk a levet és már kész is. (kelkáposzta, száraz vagy zöldbab, csicseriborsó, stb)

Ezzel persze csak azt szerettem volna bemutatni, hogy az első lépésekkel megalapozhatjuk az ételt és ami ezután kerül bele az személyes ízvilágtól függ. Hogy teszünk e bele (oregánót, majorannát, köménymagot, fahéjat vagy bármilyen más fűszert)


LEBBENCS/PÁSZTORTARHONYA: (lehet leves, de lehet egytálétel is ha kevesebb vízzel készítjük).

PAPRIKÁSKRUMPLI vagy KRUMPLILEVES (tészta vagy tarhonya nélkül 5 szem krumpliból

Hozzávalók: (én 2 kiadós adagra a következőket használtam)

-olaj/zsír/vaj 

- 1 hagyma,

-2 fokhagyma

 - só, bors - 2 mokka pirospaprika

 - 1 szelet angolszalonna 

- 8 karika házikolbász 

- 2 maroknyi lebbencs-, kockatészta/tarhonya

- 1 paradicsom,

- 1 paprika

 - 2 krumpli 

- 1 sárga- és 1 fehérrépa

- 2 szál petrezselyem

- 1 paradicsom

- 1/2 zöldpaprika (friss paradicsom helyett hámozott paradicsomot használtam)

Elkészítés:

Egy kevés olajon elkezdtem pirítani a kockatésztát és mielőtt még megbarnult volna hozzátettem az apróra vágott hagymát egy kevés sóval, angolszalonnát és végül a fokhagymát és kolbászt. Felöltöttem vízzel, tettem bele 1 csirkeleves kockát. Egytálételként gondoltam ezért kevesebb vízzel készítettem. Hozzáadtam a kockára vágott krumplit, répát és a petrezselymet, paradicsomot és paprikát. Kóstolgattam és pótoltam a sót és a borsot. Addig főztem amíg a krumpli megpuhult.

Előkészülettel, főzéssel együtt kb. 35-40 percig tartott. Füstös, isteni ízű lett.

Szólj hozzá!

Címkék: leves gasztro zöldség tészta egytálétel egyszerű habarás sültkrumpli rántás lebbencs paprikáskrumpli pásztortarhony

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdarica.blog.hu/api/trackback/id/tr35134962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása