Nagy-nagy kedvencem ez az étel bár az igazság az, hogy ritkán eszem májat. A mamám ha meg akart lepni akkor készítette. Nem csinált hozzá köretet, csak friss fehér kenyérrel ettük. Ami engem illet alig tudtam abbahagyni. A párolt ecetes hagyma olyan csodaszép hófehéren egészítette ki a májragut, hogy teljesen odavoltam már csak a látványától is nemhogy az illatától.....az ízéről nem beszélve.
Az igazság az, hogy ezt a csirkemájast én variáltam az Ő receptjéből. Az eredeti fele sertésmájból, fele nyers csülökhúsból (bőrösen) készült. Annál a verziónál az egyetlen különbség, hogy a húst előbb készre puhítjuk és utána tesszük hozzá a májat. De azt hiszem ez igazán nem okoz problémát senkinek.
Szóval ez az étel a számomra abbahagyhatatlan ugyanis vagy a hagymám fogyott el hamarabb a tányéromról vagy a máj. Addig-addig pótolgattam amíg gyakorlatilag lefordultam a székről :-)
Hozzávalók (4 főre):
- 0,50 dkg csirkemáj
- 5 db hagyma (nagyobbacska)
- 3 kávéskanál só, bors, 1 babérlevél
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 dl 10 %-os ételecet
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 dl vörösbor (opcionális)
Elkészítés:
- 4 db hagymát megpucolunk, félbevágjuk és fel félkarikázzuk majd 1 liter vízben az ecettel, cukorral és 2 teáskanál sóval feltesszük főni (kb 30 perc alatt megfő). Ha készen van hagyjuk a saját levében.
- A májat megmossuk ha kell levágjuk a felesleges részeit és feldaraboljuk
- 1 hagymát kevés zsiradékon megpárolunk kevés só, bors és beletesszük a májat. Pirítjuk kissé majd hozzátesszük a paradicsomot, zöldpaprikát és hozzáadjuk a bort.
- Egy kis párolgatás után hozzáöntünk annyi vizet, hogy jó tocsogós legyen és 10 percig ebben főzzük
Tálaláskor a tányérra szedünk a szépséges fehér hagymából és mellé tálaljuk az isteni májragut. Ízlés kérdése, ki-ki hogy szereti enni. Összekeverve vagy egymást követő falatokban. Szerintem kenyérrel a legfinomabb, de főzhetünk hozzá burgonyát is.