GORGONZOLÁS CSIRKEMELL ebben az esetben rizzsel
Olyan fantasztikus ízt tudtok összedobni röpke 20 perc alatt, hogy ezt kár lenne kihagynotok a repertoárból.
Annyit még szeretnék hozzátenni, hogy ez is mint sok más egyéb recept különféleképpen használható. Ez egyik a sok közül. A recept végén mondok még erről valamit.
Hozzávalók (2 személyre):
- 10 dkg gorgonzola
- 1 egész (2 fél) filézett csirkemell
- 5 dkg bacon szalonna felkockázva
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma szeletelve
- 3 marék rizs
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl tej
- só, bors
- 1,5 dl fehér bor (opcionális)
- fél mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió (opcionális)
- fél maréknyi petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
- a baconszalonnát kevés zsiradékon elkezded pirítani,
- hozzáteszed a másfél cm-es kockákra vágott csirkét és megpirítod minden oldalát,
- fokhagymával folytatod,
- két csipet só, bors, szerecsendió,
- tejszínt öntesz hozzá majd a bort,
- 10 percig fortyogtatod és tejjel pótolod az elfőtt levet,
- mielőtt elzárnád megszórod apróra vágott petrezselyemmel
Köret:
3 marék rizst kevés vajon vagy zsiradékon kicsit megpirítasz és annyi vizet teszel hozzá, hogy egy cm-rel túllepje és takaréklángon párolod fedő alatt,
ha elfőtt a víz már majdnem kész, elzárod és hagyod fedő alatt 5-10 percig
Megjegyzés:
Az opcionális ugye egyértelmű. Sime receptjében például nem volt. Ez az én gorgonzolásom :-) Gyakran használom a szerecsendiót mindenféle sajtos és tejszínes ételekbe és egyébként is van itthon mindig a többi alapanyag is. Egyik alkalommal kipróbáltam és én már így csinálom......
A köretet bármire cserélheted. De tényleg. Lehet sült vagy főtt krumpli, párolt zöldség (brokkoli a tökéletes választás), gnocchi, penne, spaghetti
És még valami. Ha nincs otthon csirke akkor késztsd el hús nélkül. Gondolom el tudod képzelni milyen lehet egy gorgonzolás penne vagy gnocchi…….hát isteni!
ui.: A gorgonzola egyéb sajtokhoz hasonlóan vörösborral passzol leginkább. Általában azt mondják, hogy azt a bort használd a főzéshez amit később mellé fogyasztasz. Hidd el…..ebben az esetben nem követsz el semmilyen főbánjáró bűnt ha teszel kevés száraz fehérbort a mártásba :-)