Pita sirnica (a sajtos burek hivatalos elnevezése)
A burek törökországi étel, de itt Dalmáciában is ezen a néven árulják. Tulajdonképpen mindenféle töltelékkel bár "hivatalosan" a burek csak husos. Errefelé legközkedveltebb friss sir-rel (ami egyébként a mi fogalmaink szerint egyszerűen a túró). Sósan természetesen. Nekem ez a kedvencem. Most kipróbáltam réteslapból elkészíteni egyféle változatát.
Hozzávalók:
- 20 dkg túró
- 1 dl tejszín
- só
- réteslap
- tojás sárgája a kenéshez
- pici vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
- a túrót, tejszínt, sót, borsot összeturmixolod (csak a krémszerűségért)
- kiterítesz 1 réteslapot és kb. 3-4 cm vastagságban végigkened rajta a túrókrémet
- csigaszerűen beleteszed egy tepsibe, majd megcsinálod a következő hurkát is és így tovább amíg elfogy a túró.
- végül megkened a tojás sárgájával (ettől lesz szép aranybarna és kissé össze is tartja a hajszálvékony lapokat)
Azért semmi baj ha mégis szétsül egy kicsit a tészta......ha nem a tepsiben akkor a kezünkben esik szét :-)
BUREK "a la Seka"
Sime mamájától tanultam, aki megcsinálta, azóta odavan az egyszerű nagyszerűségétől. Ez a szintén réteslappal készült változat abban nagy segítség, hogy nem kell azon aggódnunk mikor szakad szét a tésztalap. Ugyanúgy kell hozzá az előmelegített sütő és kis fazék vagy ilyesmi. Ebben az esetben ez kerek formában készül.
Hozzávalók:
- 25-30 dkg túró
- 2 tojás jó felverve
- 1 dl tejszín
- só
egy kanálnyi búzadara ha nagyon folyékonynak találjuk, de csak akkor szükséges!!!!
Elkészítés:
- A túrót és az összes hozzávalót egy nagyobb tálban összekeverjük
- Egy réteslappal kibéleljük a vajazott, lisztezett fazekat
- A túrót az összes hozzávalóval egy nagyobb tálban jól kikeverjük és ízesíjük
- Fogunk egy réteslapot és mintha egy rongyot jó alaposan beleforgatjuk a túró masszánkba (persze kézzel)
- Ezután egy kanál segítésével beletesszük a kibélelt lábosba (akkor jó ha jó masszás és rendetlen)
- Ezt ismételjük addig ameddig tart a túrónk és helyezzük az összeset egymásra, a végén egy kis maradék túrókrémet ráönthetünk (abból sosem elég)
- A legvégén egy másik réteslapot terítünk az egész tetejére amit megkenünk tojással
- Előmelegített sütőben 180 fokon legalább 45 percig sütjük (célszerű lefedni legalább 20 percig, hogy ne süljön túl a teteje)