HTML

Töremora

Hétköznapi gasztronómia. Csak semmi ci-có!

Friss topikok

  • Gazdarica: @vmark: Korfun egy akkoriban (úgy 1995 környékén) még egy szinte érintetlen öbölben készítette így... (2015.10.11. 17:38) Bébi tintahal fokhagymás petrezselyemmel töltve.......
  • Gazdarica: @vujo: Ha elég édes a sárgadinnye akkor elég az is. Minden esetben kicsit más az összhatás (dinnye... (2015.10.11. 17:32) Soul saláta
  • Gazdarica: @Pickles: Szívesen :-) (2013.03.27. 15:20) Krumplis tészta

Címkék

artichoke (1) avokádókrém (1) babérlevél (1) beszerzés (1) birsalma (1) birsalmalekvár (1) birskörte (1) blitva (1) burek (1) cake (1) cékla (1) császármorzsa (1) csirkemáj (1) csokis süti (1) csülök-sertésmáj ragu (1) dalmát (2) daramorzsa (1) desszert (4) diabetikus (1) diétás (1) ecetes (1) édesség (3) egyszerű (8) egyszrű ételek (1) egytálétel (1) egzotikus (1) előétel (4) fasírt (1) feta sajt (1) főétel (1) fokhagymás tintahal (1) főzelék (1) főzni (1) fűszerek (1) gasztro (25) gasztró (6) gnocchi (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) guacamole (1) gulyás (1) gulyásleves (1) gyors (6) gyorsétel (1) habarás (1) házisütemény (1) hideg (2) húsgombóc (1) joghurt (1) kaisersmarni (1) kakaóscsiga (1) káposztástészta (1) káposztás cvekedli (1) kelbimbó (1) konyha (1) krumpli (1) krumplileves (1) krumplistészta (1) lebbencs (1) lekvár (1) lencse (1) lencseleves (1) levelestészta (1) leveles tészta (1) leves (9) majoranna (1) mángold (1) marhahús (1) mediterrán (3) olasz húsgombóc (1) paprikáskrumpli (1) paradicsomszósz (1) paradicsom leves (1) pásztortarhony (1) piac (1) pita (1) rakott (1) rántás (1) reggeli (1) resztelt máj (1) risotto (1) rizotto (1) rusztikus (1) saláta (2) savanyú hagyma (1) scampi (1) shakshuka (1) sir (1) snack (1) sós-sütemény (1) soulfood (1) spárga (1) spenót (1) sült (1) sültkrumpli (1) sült sajt (1) sült tintahal (1) sütemény (2) süti (1) székelygulyás (1) székelykáposzta (1) tapas (1) tavaszi zöldborsóleves (1) tenger gyümölcsei (2) tészta (4) tiramisu (1) töltött tintahal (1) túrófánk (1) túsós (1) tzatziki (1) vadspárga (1) vegetáriánus (3) vidéki ízek (1) virsli (1) zöldborsóleves (1) zöldcitromos csirkeleves (1) zöldség (1) Címkefelhő

Burek néven ismerjük

2013.03.22. 18:52 Gazdarica

IMG_1540-002.JPG

Pita sirnica (a sajtos burek hivatalos elnevezése)

A burek törökországi étel, de itt Dalmáciában is ezen a néven árulják. Tulajdonképpen mindenféle töltelékkel bár "hivatalosan" a burek csak husos. Errefelé legközkedveltebb friss sir-rel (ami egyébként a mi fogalmaink szerint egyszerűen a túró). Sósan természetesen. Nekem ez a kedvencem. Most kipróbáltam réteslapból elkészíteni egyféle változatát. 

Hozzávalók:

  • 20 dkg túró
  • 1 dl tejszín
  • réteslap
  • tojás sárgája a kenéshez
  • pici vaj és liszt a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

  • a túrót, tejszínt, sót, borsot összeturmixolod (csak a krémszerűségért)
  • kiterítesz 1 réteslapot és kb. 3-4 cm vastagságban végigkened rajta a túrókrémet
  • csigaszerűen beleteszed egy tepsibe, majd megcsinálod a következő hurkát is és így tovább amíg elfogy a túró.
  • végül megkened a tojás sárgájával (ettől lesz szép aranybarna és kissé össze is tartja a hajszálvékony lapokat)

IMG_1524.JPG

IMG_1528.JPG

Azért semmi baj ha mégis szétsül egy kicsit a tészta......ha nem a tepsiben akkor a kezünkben esik szét :-)

BUREK "a la Seka"

Sime mamájától tanultam, aki megcsinálta, azóta odavan az egyszerű nagyszerűségétől. Ez a szintén réteslappal készült változat abban nagy segítség, hogy nem kell azon aggódnunk mikor szakad szét a tésztalap. Ugyanúgy kell hozzá az előmelegített sütő és kis fazék vagy ilyesmi. Ebben az esetben ez kerek formában készül. 

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg túró
  • 2 tojás jó felverve
  • 1 dl tejszín

egy kanálnyi búzadara ha nagyon folyékonynak találjuk, de csak akkor szükséges!!!!

Elkészítés:

  • A túrót és az összes hozzávalót egy nagyobb tálban összekeverjük
  • Egy réteslappal kibéleljük a vajazott, lisztezett fazekat 
  • A túrót az összes hozzávalóval egy nagyobb tálban jól kikeverjük és ízesíjük
  • Fogunk egy réteslapot és mintha egy rongyot jó alaposan beleforgatjuk a túró masszánkba (persze kézzel)
  • Ezután egy kanál segítésével beletesszük a kibélelt lábosba (akkor jó ha jó masszás és rendetlen)
  • Ezt ismételjük addig ameddig tart a túrónk és helyezzük az összeset egymásra, a végén egy kis maradék túrókrémet ráönthetünk (abból sosem elég)
  • A legvégén egy másik réteslapot terítünk az egész tetejére amit megkenünk tojással
  • Előmelegített sütőben 180 fokon legalább 45 percig sütjük (célszerű lefedni legalább 20 percig, hogy ne süljön túl a teteje)

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro pita sir burek dalmát túsós sós-sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdarica.blog.hu/api/trackback/id/tr875163014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása