Ez egy olyan hideg krém amit azt hiszem mindenki szeret. Viszont sokszor nem jut eszetekbe készíteni. Ez azért furcsa mert ennél egyszerűbb azt hiszem nemigen létezik, ráadásul minden évszakban beszerezhető az alapanyag. Hihetetlenül örülök, hogy lehet már kimérve is kapni a "görög joghurtot". Én a Match-ben találkoztam vele nem dobozos formában. Mondhatom nagyon ízletes. Ameddig ehhez nem tudtam ilyen könnyen hozzájutni 2/3 tejföl 1/3 folyékony joghurttal készítettem. Na, de most.....? Boldogság! De ne felejtsétek el amit már említettem. Nemcsak azért adok egyszerű recepteket mert az csak úgy jó. Ezeket az alp összeállításokat könnyedén szabhatod személyre ha még ezt-azt hozzáteszel. Attól lesz igazán a Tiéd, a Te kedvenc ételed amit csak Tőled kaphatnak meg a barátaid. Az nem leutánozható mert a Te "csipeted" az egy kicsit mindig más lesz :-)
Találtam "második otthonom" konyhájában egy reszelőféleséget ami az eddigiekhez képest sokkal kényelmesebben használható mert vízszintesen tudok vele dolgozni. Ráadásul olyan edényre tehetem amilyennel dolgozni szeretnék. Mindig maradok a hagyományos sajtreszelő eszközöknél bár lehet, hogy egy nap kipróbálom valamelyik turmixoló alkalmatosságomat. (micsoda modern konyhát fogok vinni ha-ha-ha)
Hozzávalók:
- 1 db uborka (közepes méretű)
- 30 dkg görög joghurt (lényeg, hogy kemény legyen)
- 3 gerezd fokhagyma
- só
Elkészítés:
- előveszel egy tálkát és beleteszed a joghurtot
- lereszeled a megmosott uborkát sajtreszelőn, nem öntöd le a levét
- beleöntöd a joghurtba az összenyomott fokhagymával és sóval majd jól összekevered
Tapasztalataim szerint a tzatziki másnapra válik "eggyé". Ebben közrejátszik az uborka leve is ami lágyan beleolvad a joghurtba gyönyörű halványzöld színné változtatva azt. Nem szoktam meghámozni, ha éppen nagyobb darab héj marad a reszelő tetején azt kidobom.
Vacsorára ideális könnyű kísérője felvágottaknak, ilyesmi :-)
(itt a színét csak a szükségszerű vaku tette ilyen világossá, az előző kép a színhelyes)
KÖSZÖNJÜK EZT NEKTEK GÖRÖG ISTENEK!