Nagyon szeretem a spenótot. Ez az érzés persze a felnőtt kórral jött, azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül. Szinte minden gyerek utálta a napközis "spenótos" napokat.
Sokáig kizárólag fagyasztott spenótpürét használtam, de hát ha éppen friss, gyönyörűt kapok miért ne azt használnám. Persze az ember úgy érezheti, hogy vétek összeturmixolni, de a klasszikus főzelékünk így készül belőle. A kíváncsiság kedvéért - hiszen egy családba tartoznak - ma mángoldból (horvát nevén blitva) készítettem. Mivel Hvaron tanyázok már hónapok óta ezért ez kézenfekvő volt, főleg mivel a piacon összetalálkoztam barba Simével egy idős bácsival akinek Emberemmel segíteni szoktunk a földművelésben. Na jó ez egy kis csúsztatással igaz mert én csak a 40 éves bogárhátút mint szállítóeszközt tudom bedobni ebbe a segítségbe, de jelen esetben ez is nagy dolog mivel, hogy a nem kis veteményes a várostól jópár kilométerre van a hegyen és nélkülem vállán az elengedhetetlen zsáklyával stoppolni szokott az öreg :-) Szóval a piachoz visszatérve barba Sime épp az én Simém felől érdeklődött mert már nagyon elkezdené a szántást....Szépen "elbeszélgettünk" horvátul :-) és megnyugtattam, hogy ne aggódjon napokon belül segítsége előkerül. Persze nem engedett tovább anélkül, hogy egy szatyrot meg ne tömne frissen szedett blitvával minden ellenkezésem ellenére hiszen épp aznap vettem kelbimbót is szóval így egy kicsit összefutottak az alapanyagok :-)
A lényeg. A fotókon blitva látható, de ha nem baj spenótként fogom emlegetni tekintve, hogy otthon ahhoz gyakrabban jutunk hozzá.
SPENÓTFŐZELÉK (rántás nélkül)
Hozzávalók:
- 80 dkg spenót
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 dl tej
- 2 kis krumpli
Elkészítés:
A spenótleveleket megmossuk, levágjuk a száráról és ha kell az "ereket" is eltávolítjuk.
Fokhagymát pucolunk és fokhagymanyomón átnyomjuk.
Kevés zsiradékra tesszük a kissé összetépkedett leveleket az összenyomott fokhagymával, sóval borssal és párolni kezdjuk. Amikor jól összeesett hozzáadjuk a felkockázott krumplit majd felöntjuk tejjel. Addig főzzük amíg a krumpli is teljesen megpuhul kb. fél óra. Egy botmixerrel összeturmixoljuk és mindjárt tálalhatjuk is csak még találjuk ki mit adjunk hozzá. Én ma fasírtra vágytam ezért azt készítettem mellé. (a mángoldnak nem olyan erőteljes az íze, de nagyon finom). ui.: ha rántásost szeretnénk akkor krumpli nem kell bele, vízen pároljuk, fokhagymát pirítunk és kevés liszttel berántjuk majd hozzáöntjük a tejet és felforraljuk. Ezután ugyanúgy mixeljük.
FASÍRT
Hozzávalók:
- 25 dkg darált sertéscomb
- 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma összenyomva
- só, bors, 1 teáskanál köménymag, 2 teáskanál pirospaprika
- fél zsömle vagy szárazkenyér vízben megáztatva
- petrezselyesm össze szecskázva (opcionális)
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
Az összes összetevőt egy tálban jó alaposan összegyúrjuk, kis gombócokat formázunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk és bő forró zsiradékban sütni kezdjük. Én mindig fedő alatt sütöm át az egyik oldalát majd amikor megfordítom fedő nélkül folytatom amíg szép aranybarna lesz. Maximum 10 perc alatt átsül.
ui.: a dalmátok szinte minden ételt meglocsolnak egy kis házi olívaolajjal, de azzal már nem főzik tovább. Érdemes kipróbálni !!!