HTML

Töremora

Hétköznapi gasztronómia. Csak semmi ci-có!

Friss topikok

  • Gazdarica: @vmark: Korfun egy akkoriban (úgy 1995 környékén) még egy szinte érintetlen öbölben készítette így... (2015.10.11. 17:38) Bébi tintahal fokhagymás petrezselyemmel töltve.......
  • Gazdarica: @vujo: Ha elég édes a sárgadinnye akkor elég az is. Minden esetben kicsit más az összhatás (dinnye... (2015.10.11. 17:32) Soul saláta
  • Gazdarica: @Pickles: Szívesen :-) (2013.03.27. 15:20) Krumplis tészta

Címkék

artichoke (1) avokádókrém (1) babérlevél (1) beszerzés (1) birsalma (1) birsalmalekvár (1) birskörte (1) blitva (1) burek (1) cake (1) cékla (1) császármorzsa (1) csirkemáj (1) csokis süti (1) csülök-sertésmáj ragu (1) dalmát (2) daramorzsa (1) desszert (4) diabetikus (1) diétás (1) ecetes (1) édesség (3) egyszerű (8) egyszrű ételek (1) egytálétel (1) egzotikus (1) előétel (4) fasírt (1) feta sajt (1) főétel (1) fokhagymás tintahal (1) főzelék (1) főzni (1) fűszerek (1) gasztro (25) gasztró (6) gnocchi (1) gombakrémleves (1) gombaleves (1) guacamole (1) gulyás (1) gulyásleves (1) gyors (6) gyorsétel (1) habarás (1) házisütemény (1) hideg (2) húsgombóc (1) joghurt (1) kaisersmarni (1) kakaóscsiga (1) káposztástészta (1) káposztás cvekedli (1) kelbimbó (1) konyha (1) krumpli (1) krumplileves (1) krumplistészta (1) lebbencs (1) lekvár (1) lencse (1) lencseleves (1) levelestészta (1) leveles tészta (1) leves (9) majoranna (1) mángold (1) marhahús (1) mediterrán (3) olasz húsgombóc (1) paprikáskrumpli (1) paradicsomszósz (1) paradicsom leves (1) pásztortarhony (1) piac (1) pita (1) rakott (1) rántás (1) reggeli (1) resztelt máj (1) risotto (1) rizotto (1) rusztikus (1) saláta (2) savanyú hagyma (1) scampi (1) shakshuka (1) sir (1) snack (1) sós-sütemény (1) soulfood (1) spárga (1) spenót (1) sült (1) sültkrumpli (1) sült sajt (1) sült tintahal (1) sütemény (2) süti (1) székelygulyás (1) székelykáposzta (1) tapas (1) tavaszi zöldborsóleves (1) tenger gyümölcsei (2) tészta (4) tiramisu (1) töltött tintahal (1) túrófánk (1) túsós (1) tzatziki (1) vadspárga (1) vegetáriánus (3) vidéki ízek (1) virsli (1) zöldborsóleves (1) zöldcitromos csirkeleves (1) zöldség (1) Címkefelhő

Egy jó "gulyás"

2013.03.17. 19:06 Gazdarica

IMG_1581.JPG

A gulyásleves isteni finom. Ehhez azonban a legmegfelelőbb alapanyag szükséges. Ebben az esetben a marhalábszár a megoldás. Nagyon sajnálom, hogy Magyarországon a hentesek ezt a részét a marhának a legvastagabb ínjával együtt árulják. Valószínűleg ezért nem drága hiszen otthon (elég macerás melóval és szikeélességű késsel) el kell távolítanunk ezzel kb. egyharmadával csökkentve a felhasználható mennyiséget. A végeredmény tehát az, hogy egyátalán nem olyan olcsó és még sok időt is el kell vele tölteni. Horvátországban (ezt nem lehet elvitatni) finomabb husokat lehet kapni. Az okát nem tudom, de tény. A másik pozitívum, hogy itt a hentesek csak a minőségi részét árulják és keresztben vágják le a szükséges mennyiséget. Így:

IMG_1565.JPG

(azért ez nem rossz látvány :-) )

Hozzávalók:

  • - 80 dkg marhalábszár vagy marhanyak (ha lusták vagyunk inazni)
  • - 2-2 sárga és fehérrépa
  • - 1/4 zellergumó
  • - 1 cs. zellerzöld
  • - 3 szem krumpli
  • - 2 hagyma
  • - 2 gerezd fokhagyma
  • - 1-1 paradicsom, zöldpaprika
  • - só, bors, 2-2 teáskanálnyi köménymag, pirospaprika
  • (abszolute opcionális fél dl száraz vörösbor)

Elkészítés:

  • A hús felkockázzuk (a lábszárat megszabadítjuk az inas részektől), az összes zöldséget megpucoljuk és feldaraboljuk. A zöldet cérnával csokorba kötjük. A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk.
  • Kevés zsíron elkezdjük a hagymát pirítani, teszünk hozzá sót és lassú tűzön fedő alatt üvegesre pároljuk. Ha ezt türelmesen végigcsináljuk isteni szaftos lesz a leve. Ha nem akkor a pirult hagymadarabok fognak úszkálni a leves tetején.
  • Ha már jónak látjuk beletesszük az összenyomott fokhagymát, köménymagot és fél perc múlva hozzátesszük a felkockázott húst. 
  • Erős tüzön kevergetés mellett megpirítjuk minden oldalát. Megszórjuk pirospaprikával és borssal majd kb. fél liter vizet ráöntjük mielőtt megégetnénk a paprikát. Ha a boros verziót követjük, ebben a fázisban érdemes ráönteni a vörösbort majd a paradicsomot és zöldpaprikát.
  • Fedő alatt elkezdjük főzni mintha pörkölt lenne (30 perc)
  • Ezt követően annyi vizet adunk hozzá amilyen sűrűre szeretnénk elkészíteni (kb. másfél, 2 l víz). Hozzáadjuk az összes zöldséget egyszerre, megkóstoljuk és utána sózunk, köménymagozunk ha szükséges. Felforraljuk majd alacsonyabb hőmérsékleten fedő alatt kb még 1 órán át főzzük. Ne türelmetlenkedjünk, megéri kivárni a megfelelő puhaságot és a hús átadja minden zamatát a zöldségeknek is.

Hát ennyire egyszerű ez !!!

IMG_1586.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: leves gasztro marhahús gulyás gulyásleves

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdarica.blog.hu/api/trackback/id/tr105139854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása