A gulyásleves isteni finom. Ehhez azonban a legmegfelelőbb alapanyag szükséges. Ebben az esetben a marhalábszár a megoldás. Nagyon sajnálom, hogy Magyarországon a hentesek ezt a részét a marhának a legvastagabb ínjával együtt árulják. Valószínűleg ezért nem drága hiszen otthon (elég macerás melóval és szikeélességű késsel) el kell távolítanunk ezzel kb. egyharmadával csökkentve a felhasználható mennyiséget. A végeredmény tehát az, hogy egyátalán nem olyan olcsó és még sok időt is el kell vele tölteni. Horvátországban (ezt nem lehet elvitatni) finomabb husokat lehet kapni. Az okát nem tudom, de tény. A másik pozitívum, hogy itt a hentesek csak a minőségi részét árulják és keresztben vágják le a szükséges mennyiséget. Így:
(azért ez nem rossz látvány :-) )
Hozzávalók:
- - 80 dkg marhalábszár vagy marhanyak (ha lusták vagyunk inazni)
- - 2-2 sárga és fehérrépa
- - 1/4 zellergumó
- - 1 cs. zellerzöld
- - 3 szem krumpli
- - 2 hagyma
- - 2 gerezd fokhagyma
- - 1-1 paradicsom, zöldpaprika
- - só, bors, 2-2 teáskanálnyi köménymag, pirospaprika
- (abszolute opcionális fél dl száraz vörösbor)
Elkészítés:
- A hús felkockázzuk (a lábszárat megszabadítjuk az inas részektől), az összes zöldséget megpucoljuk és feldaraboljuk. A zöldet cérnával csokorba kötjük. A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk.
- Kevés zsíron elkezdjük a hagymát pirítani, teszünk hozzá sót és lassú tűzön fedő alatt üvegesre pároljuk. Ha ezt türelmesen végigcsináljuk isteni szaftos lesz a leve. Ha nem akkor a pirult hagymadarabok fognak úszkálni a leves tetején.
- Ha már jónak látjuk beletesszük az összenyomott fokhagymát, köménymagot és fél perc múlva hozzátesszük a felkockázott húst.
- Erős tüzön kevergetés mellett megpirítjuk minden oldalát. Megszórjuk pirospaprikával és borssal majd kb. fél liter vizet ráöntjük mielőtt megégetnénk a paprikát. Ha a boros verziót követjük, ebben a fázisban érdemes ráönteni a vörösbort majd a paradicsomot és zöldpaprikát.
- Fedő alatt elkezdjük főzni mintha pörkölt lenne (30 perc)
- Ezt követően annyi vizet adunk hozzá amilyen sűrűre szeretnénk elkészíteni (kb. másfél, 2 l víz). Hozzáadjuk az összes zöldséget egyszerre, megkóstoljuk és utána sózunk, köménymagozunk ha szükséges. Felforraljuk majd alacsonyabb hőmérsékleten fedő alatt kb még 1 órán át főzzük. Ne türelmetlenkedjünk, megéri kivárni a megfelelő puhaságot és a hús átadja minden zamatát a zöldségeknek is.
Hát ennyire egyszerű ez !!!