A rakott kelkáposzta finomabb változata. Egy icipicit több munkát igényel mert a kis kelbimbókat azért jó ha pár szeletbe vágjuk. Végtelenül egyszerű ez is. Bármikor elkezdhetjük az előfőzéseket és bármikor abbahagyhatjuk mert semmi nem vész kárba ha valami egyéb dolgunk akad közben. Ahhoz, hogy jókedvvel és türelemmel állítsuk össze sokkal jobb ha mindent egyesével vagy párhuhamosan előkészítünk ugyanis a félkész alapanyagokat csak egymás tetejére kell tenni a végén. Szóval nézzük, hogy néz ki:
Hozzávalók:
- 0,5 kg kelbimbó
- 1 nagy tejföl
- 15 dkg füstölt házikolbász
- 1 marék rizs
- 25 dkg darált sertéshús
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg sajt (mondjuk trapista)
- só, bors, pirospaprika, köménymag
Előkészítés:
- Megfőzzük a kelbimbót enyhén sós vízben 2 kávéskanálnyi köménymaggal majd ha kész két-három szeletre vágjuk
- Maréknyi rizst kevés sóval egy kis olajon előpirítnuk majd hozzáöntünk annyi vizet, hogy kb. 1 cm-re feljebb fedje a rizst. Főzzük készre.
- 25 dkg darált húst kevés olajon elkezdünk pirítani, hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, összenyomott fokhagymát és amikor elvesztette nyers színét megszórjuk egy teáskanálnyi pirospaprikával
- A tejfölt megsózzuk kissé sósabbra mint ahogyan jólesne csak úgy önmagában megenni és egy kevés vízzel nehezen folyékonyra hígítjuk
- Lereszeljük a sajtot
- A sütőnket 180 celsiusra 10 percig előmelegítjük
Elkészítés:
Fogunk egy sütőben használható lábast vagy kerámiát és pici olajat csorgatunk az aljára. Elsőként a kelbimbó szeleteket tesszük bele majd jöhet a kolbászos darált hús. Jól meglocsoljuk a sós tejföllel. Ezt ismételjük addig amíg tart az alapanyagunk. Én a kétszer ismétlődőt szeretem amit a végén kelbimbó sorral szoktam befedni. Tejfölt ne tegyünk a tetejére. Reszelt sajttal szórjuk meg és mehet a sütőbe lefedetlenül kb. 30 perc alatt jól összeérnek az ízek. Szaftos, illatos készételt kapunk ami egyátalán nem megterhelő a gyomrunknak ha nem eszünk hozzá kenyeret :-)